Kerala Administrative Services Examination Prelims: World History-Syllabus, Questions Paper and Answer Key

Kerala Administrative Services Examination Prelims World History-Syllabus, Questions Paper and Answer Key
Kerala Administrative Service

Kerala Administrative Services Examination Prelims: World History-Syllabus, Questions Paper and Answer Key

World History is one of the rank making topics in the KAS Prelims Exam. In both preliminary exams and mains exam conducted by Kerala PSC, the total number of questions coming from Kerala History portions are 10.

History of the World: KAS Syllabus

(i) Industrial revolution (ii) World wars (iii) Redrawal of National boundaries (iv) Colonialisation and decolonialisation, (v) Globalisation (vi) Communism, Capitalism, Socialism – their forms and effects in society.

Kerala PSC Kerala Administrative Service Prelims Examination on February, 2020

1.    Which one of the following events is related with the 2nd World War period (1939-45)?

         (A)  Moroccan crisis

         (B)  Zimmermann Telegram

         (C)  Operation Barbarossa

         (D)  The Berlin Blockade

2.    Consider the following pairs:

         Ideas- Ideology

1.     NATO-             Capitalism

2.     SEATO-           Communism

3.     NAM Neo-      Colonialism

4.     AUTARKY-     International Trade

         Which of the pairs given above are correctly matched?

         (A)  1, 2 and 3 only

         (B)  3 and 4 only

         (C)  1 only

         (D)  2 and 4 only

3.    Consider the following statements:

1.     The process of victory of anti-colonial struggles and achievement of freedom by colonies came to be known as decolonisation.

2.     These struggles were won only by means of force and violence.

3.     Anti-colonial struggles achieved their first success in Africa and then in Asia.

         Which of the statements given above is/are correct?

         (A)  1 and 2 only       

         (B)  1 only

         (C)  1 and 3 only

         (D)  1, 2 and 3

4.    Consider the following statements:

1.     The International Labour Organization (ILO) was established after the 1st World War to secure social justice.

2.     The ILO was part of the Treaty of Versailles of 1919.

3.     The ILO became the first specialised agency of the UN in 1946.

4.     India is a founder-member of the ILO.

         Which of the statements given above is/are correct?

         (A)  1 and 2 only

         (B)  4 only    

         (C)  2, 3 and 4 only

         (D)  1, 2, 3 and 4

5.    With reference to the consequences of the Industrial Revolution, which of the following statements is/are correct?

1.     Subjugation of agricultural countries of the world

2.     Increased unautomated production

3.     Rise in per capita income.

         Select the correct answer using the codes given below:

         (A)  1 and 3 only

         (B)  2 only

         (C)  2 and 3 only

         (D)  1, 2 and 3

6.    Consider the following statements:

1.     Globalization is an ongoing process starting from the dawn of civilization.

2.     Some scholars find origins of globalization in the expansion of imperialism in Asia and Africa by European powers.

3.     Globalization came about with the revolution in transport and communication technologies during 19th and 20th centuries.

4.     The process of globalization was increasingly felt only in 1970s.

         Which of the statements given above is/are correct?

         (A)  1 and 2 only

         (B)  4 only

         (C)  2, 3 and 4 only

         (D)  1, 2, 3 and 4

7.    With reference to the Industrial Revolution in England, which one of the following statements is correct?

(A)  Guild System promoted Industrial Revolution.

(B)  Greater production of goods resulted in end of factory system.

(C)  Manufacturing methods also changed the methods of agriculture.

(D)  None of the above.

8.    With reference to the politico-economic theory of Communism, which one of the following statements is not correct?

(A)  Marxist ideas of how to change the world was based on a scientific analysis of society through history.

(B)  No society can be Socialist before having gone through the stages of Capitalism.

(C)  Capitalism itself creates the conditions for the overthrow of the capitalist society.

(D)  Karl Marx showed that the material bases of life never determine the nature of society.

9.    With reference to colonization, which one of the following statements is NOT correct?

(A)  The ideology of Imperialism encourages conquest and colonial domination.

(B)  Colonialism produces a dualistic society in which one sector is modern and capitalist while another sector is traditional and pre-capitalist.

(C)  In colonial India, agriculture had no capitalist element.

(D)  None of the above.

10.  With reference to the resolution on Partition Plan of Palestine State of 1947, which one of the following statements is correct?

(A)  Palestine was under French mandate System after the 1st World War.

(B)  The Plan of Partition was recommended by the U.S.A. in 1947.

(C)  After this resolution, a civil war broke out and the plan was not implemented.

(D)  All the statements are correct.

Answer:

1. C

2. C

3. B

4. D

5. A

6. D

7. C

8. D

9. C

10. C

KAS Question papers of the Gazetted Teachers’- Stream 3 supplementary test conducted on December 2020

1.    Consider the following pairs:

         Inventions- Inventers

1.            Flying Shuttle – John Key

2.            Spinning Jenny – Ely Whitney

3.            Automatic Loom – Edmund Cartwright

         Which of the pairs given above is correctly matched?

(A)        1 only

(B)        1 and 2 only

(C)        1 and 3 only

(D)        2 and 3 only

 2.   Which one of the following is not a treaty drafted to make the peace of Paris (1919-20)?

(A)        Treaty of Versailles

(B)        Treaty at St. Germain

(C)        Treaty at Sevres

(D)        Treaty of Brest Litovsk

3.    Consider the following:

1.            Individuals are not responsible for their actions.

2.            Religion makes a man weak

3.            Support for factory system.

4.            Introducing National Workshops run by the state.

         Which of the above is the feature of Robert Owen’s philosophy?

(A)        1 and 2 only

(B)        1, 2 and 3

(C)        3 and 4 only

(D)        1 and 4 only

4.    Karl Marx was awarded the doctrate degree from which university and in which discipline?

(A)        University of Bonn in Humanities

(B)        University of Jena in Philosophy

(C)        University of Mosco in Socialism

(D)        University of Cambridge in Marxism

5.    With reference to the Globalisation in India, consider the following statements:

1.            Increase in flow of investments

2.            Faster flow of information

3.            Pace of life is slowed down

4.            Fostering parochial attitude.

         Which of the statement given above is incorrect?

(A)        1 and 2 only

(B)        2 and 3 only

(C)        3 and 4 only

(D)        1 and 4 only

6.    With reference to Colonialism the following distinct phases are visible in the post Renaissance practice:

1.            Commercial and industrial colonialism

2.            New Imperialism

3.            Neo-colonialism and Globalization

4.            Cold war.

         Which of the above phases are incorrect?

(A)        1 only

(B)        1 and 2 only

(C)        3 and 4 only

(D)        4 only

7.    Consider the following:

1.            By reducing the wage rates

2.            By extending the working hours

3.            By decreasing the productivity of the labour

4.            Vibrant trade unianism.

         Which of the above is the process of the accumulation of capital to raise the surplus value ?

(A)        1 only

(B)        1 and 2 only

(C)        3 only

(D)        3 and 4 only

8.    With reference to the result of World War II, consider the following statements:

1.            Albania became independent and a communist state

2.            Austria was seperated from Germany

3.            Finland ceded some territories to USA

4.            Hungary and Bulgaria come under the capitalist governments.

         Which of the statements given above are correct?

(A)        1 only

(B)        1 and 2 only

(C)        2 and 3 only

(D)        1 and 4 only

 9.   In the process of decolonisation, consider the following statements:

1.            Self-Government for white settler colonies

2.            Formal end to empire followed by independent rule

3.            Formal empire replaced by informal empire

4.            Mere change of imperial masters.

         Which statement given above are correct?

(A)        1 only

(B)        1 and 2 only

(C)        1, 2, 3 only

(D)        1, 2, 3 and 4

 10. With reference to the impact of colonialism, consider the following statements:

1.            Drain of resources

2.            Slave trade

3.            Proselytisation

4.            Static life style.

         Which of the statement given above is correct?

(A)        1 and 2 only

(B)        1, 2 and 3

(C)        3 and 4 only

(D)        4 only

Answer key

1 C

2 D

3 B

4 B

5 C

6 D

7 B

8 B

9 B

10 B

Leave a Reply

Capsule Course

Newsletter

Sign up to our newsletter for regular updates and more.

Request a Call Back

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
%d bloggers like this: