Kerala Administrative Services Examination Prelims: Cultural Heritage of Kerala- Syllabus, Question Paper and Answer Key

Kerala Administrative Services Examination Prelims Cultural Heritage of Kerala- Syllabus, Question Paper and Answer Key
Kerala Administrative Service / Uncategorized

Kerala Administrative Services Examination Prelims: Cultural Heritage of Kerala- Syllabus, Question Paper and Answer Key

The Cultural Heritage of Kerala is the most important subject for both prelims and Mains Examination of KAS. In both preliminary exams conducted by Kerala PSC, the total number of questions coming from Kerala History portions are 10.

 Cultural Heritage of Kerala: KAS Syllabus

1) Cultural Heritage of Kerala Art Forms, literature, sculpture, architecture, salient features of society.

2) Kerala Tribal culture, Pilgrimage, Tourist places, Folk Culture, Cinema, Theatre.

3) History and revolution of Malayalam language and literature.

Kerala PSC Kerala Administrative Service Prelims Examination on February, 2020

1. Consider the following statements:

1. In Kerala, the megaliths are burial sites.

2. Iron objects and pottery are the main items found from megalithic burials in Kerala.

3. ‘Pattanam’ is a megalithic burial site.

Which of the above statement/s is/are not correct?

(A) 1 only 

(B) 1, 2 and 3 

(C) 3 only 

(D) All of the above

2. Which among the following is not related with medicine in Kerala?

(A) Matangaleela 

(B) Prakriya Sarvaswam

(C) Ashtanga Sareeram 

(D) Prayoga Samuchayam

3. With reference to the temple architecture of Kerala, consider the following statements:

1. Pallava style of architecture influenced temple architecture in Kerala.

2. Koothambalam is an important feature of Kerala temple architecture.

3. Vimana is an important feature of Kerala temples.

Which of the above is/are not correct?

(A) 1 only 

(B) 3 only 

(C) 1 and 2 only 

(D) 1, 2 and 3

4. Consider the following:

1. Mampalli copper plate of Shri Vallabhan Kota is the first record that used Kollam Era.

2. Parthivapuram copper plate refers to the grants of land to ‘Salai’.

3. Jewish copper plate speaks of a grant to Joseph Rabban.

Which of the above statement/statements is/are correct?

(A) 1 only 

(B) 1 and 3 only 

(C) 1, 2 and 3 

(D) None of the above

5. Consider the following pairs:

Work- Author

1. Kokila Sandesa- Uddanda Sastrikal

2. Ascharya Choodamani- Saktibhadra

3. Bhashashtapathi- Unnayi Varier

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(A) 1 only 

(B) 1 and 2 only

(C) 1, 2 and 3 

(D) None of the above

6. Which among the following palace is famous for its mural painting ‘Gajendramoksha’?

(A) Mattanchery Palace 

(B) Padmanabhapuram Palace

(C) Chirakkal Palace 

(D) Krishnapuram Palace

7. With reference to caste system in Kerala, consider the following statements:

1. ‘Mannappedi’ and ‘Pulappedi’ were abolished by Sri Kerala Varma of Venad by issuing an order.

2. ‘Sankara Smriti’ is a text dealing with caste rules and practices.

3. ‘Channar’ agitation was a caste movement.

Which of the statement/statements is/are correct?

(A) 1 only 

(B) 2 only 

(C) 1, 2 and 3 

(D) 1 and 3 only

8. Consider the following:

1. Revathipattathanam was an annual scholarly assembly patronised by Zamorin of Calicut.

2. ‘Kadannirikkal’ is an important aspect of Revathipattathanam.

3. Head of Payyur family was the chief judge of Revathipattathanam.

Which among the above statement/s is/are NOT correct?

(A) 1 only 

(B) 2 only 

(C) 2 and 3 only 

(D) 1, 2 and 3

9. With reference to the evolution of the Malayalam language, consider the following statement/s:

1. The word ‘Jannal’ came to the Malayalam language from Portuguese.

2. ‘Diwan’ is a word that came to Malayalam from Arab language.

3. ‘Samkshepa Vedartham’ is the first printed book in Malayalam.

Which of the above is/are correct?

(A) 1 and 3 only 

(B) 1 and 2 only 

(C) 1, 2 and 3 

(D) None of the above.

10. Consider the following:

1. ‘Parahita’ system of astronomy existed in Kerala.

2. Katapayadi system employed letters to denote numbers.

3. ‘Laghubhaskareeya Vyakhya’ is an astronomical work.

Which among the above statement/s are correct?

(A) 1 and 2 only

(B) 1 and 3 only 

(C) 1, 2 and 3 

(D) 2 and 3 only.

Answer:

1 C 

2 B 

3 B 

4 C 

5 B

6 D 

7 C 

8 B 

9 C 

10 C

KAS Question papers of the Gazetted Teachers’- Stream 3 supplementary test conducted on December 2020

1. With reference to the megalithic culture of Kerala, consider the following statements :

1) It is associated with funeral cult

2) Settlement sites are rarely discovered.

Which one of the statements given above is/are correct?

A) 1 only 

B) 2 only 

C) Both 1 and 2 

D) Neither 1 nor 2

2. Consider the following pairs :

Structure- Function

1) Koothambalam – Temple theatre

2) Thidappally – Temple kitchen

3) Vathilmadam – Sanctum sanctorum

Which one of the pairs given above is/are correctly matched?

A) 1 only 

B) 1 and 2 only 

C) 2 and 3 only 

D) 1, 2 and 3

3. Which among the following Non-Keralites composed a book on the arts and crafts of Travancore?

A) Stella Kramrisch 

B) Kathleen Gough 

C) Robin Jeffrey 

D) Burton Stein

4. In which of the following inscriptions earliest reference to Izhavar is made?

A) Muccunti Inscription 

B) Nedumpuram Tali Inscription

C) Therisappalli Copper Plates 

D) Tiruvannur Inscription

5. Which one of the following is not correct about Lilatilakam?

A) It is a 14th century work

B) It is a treatise on the grammar of Manipravalam language

C) It is an anonymous work

D) It is a part of the collection called Bhakthi literature

6. With reference to Naduvazhi Swaroopams of Kerala, consider the following statements :

1) They were ruling houses with matrilineal descent

2) Among them Kochi was the most influential.

Which one of the statements given above is/are correct?

A) 1 only 

B) 2 only 

C) Both 1 and 2 

D) Neither 1 nor 2

7. Edakkal pictures belong to which of the following category?

A) Painting 

B) Carving 

C) Engraving 

D) Mural

8. Consider the following pairs :

Work- Author

1) Vedadhikara Nirupanam – Chattambi Swamikal

2) Atmopadesha Satakam – Ayya Vaikunda Swami

3) Acharabhushanam – Pandit Karuppan

Which one of the pairs given above is/are correctly matched?

A) 1 only 

B) 1 and 2 only 

C) 1 and 3 only 

D) 1, 2 and 3

9. Of the following social movements of Kerala, which one addressed the question of inequality within the Christian community?

A) Samatva Samajam 

B) Pratyaksha Raksha Daiva Sabha

C) Cochin Pulaya Mahasabha 

D) Sahodara Sangham

10. Benjamin Bailey is associated with the publication of the first newspaper in Kerala called

A) Nasrani Deepika 

B) Paschimodayam

C) West Coast Spectator 

D) Jnana Nikshepam

Answer key

1 C 

2 B

3 A 

4 C 

5 D 

6 A 

7 C 

8 C

9 B 

10 D

Leave a Reply

Capsule Course

Newsletter

Sign up to our newsletter for regular updates and more.

Request a Call Back

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
%d bloggers like this: